HM_kind-onder-vuur_header

Ervaren hoe het is om op te groeien in oorlogssituaties

Critical Mass

We leven in Nederland al meer dan 75 jaar in vrede. Daarom kunnen veel Nederlandse kinderen zich lastig voorstellen hoe het is om op te groeien in een oorlogssituatie. De interactieve tentoonstelling Kind onder vuur laat schoolklassen ervaren hoe het voelt om te moeten vluchten voor geweld.

 

HM_kind-onder-vuur_overzicht

De expositie staat in Museum Kamp Vught ter ere van 75 jaar vrijheid

HM_kind-onder-vuur_otim-buiten

Geen heftige oorlogsbeelden

De wanden en belevingsruimten van de tentoonstelling vertellen de verhalen van Hans, Helma, Angie en Otim. Voor elk verhaal ontwierp Hallo Mondo een spannende binnen- en buitenruimte. Omdat de doelgroep uit kinderen van 10 tot 13 jaar bestaat, moesten de vier verhalen worden verbeeld zónder heftige oorlogsbeelden. Een mooie uitdaging!

Vier échte verhalen

De kinderen in de tentoonstelling bestaan echt en vertellen hun eigen verhaal. Helma vluchtte voor de oorlog in Syrië. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. Otim trok in Oeganda als kindsoldaat jarenlang door de jungle. Het verhaal van Hans speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en wordt verteld aan de hand van een animatie. Hij werd met zijn familie door de nazi’s opgepakt en gevangengezet in Kamp Vught.

HM_kind-onder-vuur_4kinderen_2

Persoonlijke verhalen van vier kinderen vormen de basis van de tentoonstelling

HM_kind-onder-vuur_helma-binnen

Een andere wereld instappen

In de intieme binnenruimtes van de tentoonstelling stap je letterlijk de wereld van de kinderen in. Bij Helma neem je plaats in haar slaapkamer vol persoonlijke items. Bij Hans stap je een duistere barak in. Otim vertelt zijn verhaal vanuit een spannende jungle, en bij Angie sta je op een Colombiaanse weg. Alle ruimtes zitten vol kleine details en verhalen. Hierdoor zijn ze meer dan alleen een decor of achtergrond.

HM_kind-onder-vuur_hans-binnen
HM_kind-onder-vuur_otim-binnen
HM_kind-onder-vuur_helma-buiten

De buitenruimte bevat levensechte items, zoals het grenshek dat Helma op haar vlucht tegenkwam

HM_kind-onder-vuur_angie-buiten

Meer begrip

Met de tentoonstelling willen Critical Mass en Museum Kamp Vught leerlingen meer begrip laten krijgen voor hun leeftijdsgenootjes die in oorlogsgebied opgroeien. De pakkende verhalen, interactieve opdrachten en leuke spellen brengen de leerlingen op een veilige manier in aanraking met het thema ‘oorlog’.

HM_kind-onder-vuur_hans-buiten
HM_kind-onder-vuur_hans-puzzel
HM_kind-onder-vuur_opdrachtenboekje

Leerzaam en leuk

Hallo Mondo ontwierp ook een opdrachtenboekje. Hiermee kunnen leerlingen zelfstandig door de hele expositie heen. De opdrachten zijn serieus, maar luchtig en speels van vorm. Door illustraties te gebruiken, werd heftige fotografie vermeden. Deze illustraties sluiten aan bij de wanden van de tentoonstelling.

HM_kind-onder-vuur_opdrachtenboekje

Met het speelse opdrachtenboekje gaan leerlingen zelfstandig aan de slag

HM_kind-onder-vuur_opening

Trots

Hallo Mondo kijkt met veel plezier terug op de mooie en intensieve samenwerking met Critical Mass. Het was bijzonder om de verhalen van vier échte kinderen te mogen verbeelden. Dat één van hen (Helma) de tentoonstelling opende, maakte het project helemaal af.

HM_kind-onder-vuur_logo2

Wie deed wat?

De basis voor deze tentoonstelling was een eerdere versie van Kind onder Vuur, die Hallo Mondo destijds ontwierp met Bianca Enthoven en Annabelle Wallis. Voor de nieuwe versie realiseerde Hallo Mondo een geheel nieuwe projectstijl.

Samen met Critical Mass en de ruimtelijke vormgever zijn nieuwe houten ruimtes bedacht. Twee ruimtes ontwierp Hallo Mondo geheel nieuw. Twee bestaande ruimtes zijn aangepast in de nieuwe projectstijl. Verder heeft Hallo Mondo een nieuw opdrachtenboekje ontworpen, nieuwe illustraties getekend en een logo gemaakt. Omdat Museum Kamp Vught veel internationale bezoekers krijgt, is al het materiaal beschikbaar in twee talen. Ook filmmakers, animatoren, tekstschrijvers en technici hebben met veel liefde en inhoudelijke precisie aan dit project meegewerkt.

Volgende

HM_veldkeuken_opener6

De Veldkeuken

Lokaal en biologisch voedsel met respect
voor de natuur

Bekijk